Onze trouwe klant Bloom Standbouw benaderde ons met het verzoek een draaiplateau met maatwerk mechaniek te leveren voor een beurspresentatie van Apollo Vredestein.

De organisatie zocht een opvallende publiekstrekker om twee nieuwe tractorbanden tijdens de Argitechnica in Hannover te presenteren. Kort daarna waren de tractorbanden ook te zien op de Agribex in Brussel. Samen met Van den Hoek Engineering hebben we een technisch hoogstaande beursopstelling gebouwd waarop beide banden op een verschillende manier gepresenteerd werden.

Presentatie van Vredestein VF650 Traxion Optimall

De tractorband op velg werd draaiend gepresenteerd. Wij hebben hiervoor een draaiframe type M gebruikt, waarbij we verschillende aanpassingen hebben gemaakt zodat de tractorband optimaal gepresenteerd kon worden. Zo werd het plateau volledig geïntegreerd in de podiumvloer door een ophoging van 50 cm. Daarnaast pasten we een grote draaikranslager en een kunststof tandrad voor de aandrijving toe zodat het een zeer rustige loop kreeg. Dit tandrad hebben we speciaal laten ontwikkelen met de waterstraaltechniek. Het aandrijfwiel werd met behulp van een verende ophanging tegen het tandrad gedrukt. Dit voorkomt overmatige slijtage en geeft een substantiële geluidsreductie. Om de beleving helemaal af te maken hebben we LED verlichting in het te presenteren wiel geplaatst middels een zesaderig sleepcontact van 2 Ampère per ader.

Presentatie van Vredestein VF710 Traxion Optimall

De tweede tractorband op velg werd ook draaiend gepresenteerd, maar dat net even anders. In deze opstelling werd de band getoond zoals deze feitelijk onder een tractor zit. De band werd dus verticaal draaiend gepresenteerd met een neerwaartse kracht van 3.500 kg op de grond zodat het contactoppervlak (de footprint) goed zichtbaar was. Bijzonder aan deze constructie is dat het wiel wordt aangedreven door de transportband waarop het rust. Deze is gemaakt van een oersterke kunststof schakelband. Zodra de transportband start, gaat het tractorwiel draaien. Door het gebruik van een compacte hydraulische constructie werd het mogelijk om de tractorband in te drukken tot het gewenste gewicht van circa 3.500 kg bereikt werd. Deze transportband wordt aangedreven door een motorreductor van 2,2 kW die voor deze toepassing is geselecteerd om de installatie op 230V te laten functioneren. Een 400V krachtstroomaansluiting was daardoor niet nodig.

Een prachtige opdracht waarin we met verschillende leveranciers tot een mooi eindresultaat zijn gekomen!