Locatie

Zwanenburgwal – Amsterdam

Opdrachtgever

Rivolta Neon & Led

Toepassing

Amsterdam is wereldwijd nummer 1 als het gaat om het aantal nationaliteiten dat met elkaar samenleeft: maar liefst 178! Het kunstwerk 178 BOTTLES, 1 MESSAGE was een groot hart – bestaande uit 178 flessen met led-verlichting – dat kon worden aangestuurd door langsvarend en -lopend publiek. Het ontwerp was van creatief bureau Tijdmakers. Voor de uitvoering werkten zij onder andere samen met lichtspecialist Rivolta Neon & Led.

Het werk is geïnspireerd op de wereldberoemde woorden van de Amsterdamse oud-wethouder Wibaut (1859-1936): “Er is maar één land: de aarde. Er is maar één volk: de mensheid. Er is maar één geloof: de liefde.”

Door het lichtgevende hart kon iedereen deze boodschap verder verspreiden. Bijvoorbeeld door het kunstwerk te fotograferen, via social media te liken en delen (#178BOTTLES) en zijn/haar eigen vlag te projecteren op het hart via de mobiele app of de website www.amsterdamlightfestival.com.

Het flessenhart draaide rond op een Turn2Motion draaiplateau type M. Het plateau was gemonteerd op een boei en dobberde voor een periode van bijna twee maanden langs de kade van de Zwanenburgwal. Voor deze bijzondere toepassing had T2M het plateau voorzien van een extra smering, een sleepcontact om de stroom van het vaste naar het roterende deel over te brengen en een speciale multifunctionele frequentieregelaar die beschikte over een IP66 isolatieklasse en dus onbeschermd buiten kon worden gebruikt.