Gedenkzuil WOII bombardement Kathedraal Rotterdam

Gedenkzuil WOII bombardement Kathedraal Rotterdam


Locatie
H.H. Laurentius en Elisabeth Kathedraal
Mathenesserlaan Rotterdam

Reden
Eerbetoon aan gevallenen

Opdrachtgever
Parochiaan Paul Geenen

Toepassing
Op 3 oktober 1941 is er door de geallieerden gebombardeerd boven Rotterdam en is er een bom ingeslagen in de kerk van de H. Elisabeth, thans kathedraal. Bij dit bombardement is het gebouw zwaar beschadigd geraakt en zijn die dag enkele parochianen, die in de omgeving van de kerk woonden, omgekomen.

Ondanks de moeilijke tijden was de schade, met de hulp van bekwame vaklieden en de inzet van de parochianen, eind 1942 al grotendeels hersteld.

Bij de inslag is een van de ronde granieten zuilen weggeslagen. Een gedeelte hiervan (ca. 80 cm lang en ø32 cm) is na de oorlog in de tuin van de pastorie geplaatst. Toen echter jaren later de pastorietuin werd opgeknapt, was er geen geschikte plek meer voor de zuil en werd deze ongebruikt naast de kerk gelegd waardoor onkruid en vuil langzamerhand hun werk gingen doen.

75 jaar na dato en in aanwezigheid van enkele nabestaanden, is op 2 oktober jl. een mis gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van dit bombardement. Als eerbetoon aan de gevallenen, is van dit overgebleven stuk zuil een monument gemaakt dat is onthuld tijdens deze herdenkingsmis.

In nauwe samenwerking met initiator Paul Geenen en Timmerman Natuursteen heeft Turn2Motion haar technische bijdrage mogen leveren aan dit bijzondere monument. T2M heeft zorggedragen voor het lasersnijden van de onderdelen, het walsen van de sjerp, het lassen en samenstellen van de sokkel, het afleveren van de sokkel bij Timmerman en de uiteindelijke coating.

De sokkel waarop de zuil staat is 40 x 40 x 55 cm. De granieten zuil zelf weegt ruim 180 kg en is omwikkeld met een metalen strip waaruit de datum van het bombardement is gesneden.

Turn2Motion kan terugkijken op een bijzondere opdracht, een prettige samenwerking en een mooi resultaat dat de herinnering aan het bombardement en de slachtoffers levend zal houden.

Fotografie onthulling
Parochiaan Joop Nijs